P1070164.jpg

Acasa
Gregory James "Greg" LeMond PDF Imprimare E-mail
Nascut pe 26 iunie 1961, Greg Lemond a fost cel mai talentat ciclist din a doua jumatate a anilor '80. Si-a demonstrat calitatile in doua din cele mai importante curse: Turul Frantei si Campionatul Mondial de ciclism de Sosea.Poate ca Lemond a fost cel mai talentat ciclist provenit din SUA. A fost printre cei mai buni la sprint, contratimp si escalada. A fost o forta in Marile Tururi si in cursele de o zi. Doar 5 ciclisti au castigat mai multe titluri in Turul Frantei si doar 4 ciclisti au castigat mai multe titluri in Campionatul Mondial de Sosea decat el. Lemond este unul din cei 5 ciclisti care a realizat dubla Turul Frantei/Campionatul Mondial de Sosea.
Lemond a castigat Turul Frantei de 3 ori, in 1986 inaintea lui Bernard Hinault din Franta si Urs Zimmermann din Elvetia, in 1989, inaintea lui Laurent Fignon din Franta si Pedro Delgado din Spania, si in 1990, inaintea lui Claudio Chiappucci din Italia si Erik Breukink din Olanda. A mai ocupat un loc doi in 1985, dupa Bernard Hinault si un loc trei in 1984, dupa Laurent Fignon si Bernard Hinault.
Lemond a castigat Campionatul Mondial de Sosea de doua ori: in 1983, inaintea lui Adri Van Der Poel of Holland and Stephen Roche of Ireland, and in 1989, in front of Dimitri Konyshev din Russia si Sean Kelly din Ireland. A obtinut locul doi de doua ori: in 1982 dupa Giuseppe Saronni din Italia, si in 1985, dupa Joop Zoetemelk din Olanda. A mai ocupat locul patru in 1990 dupa Rudy Dhaenens si Dirk De Wolf din Belgia, si Gianni Bugno din Italia. Lemond a castigat campionatul Mondial de Sosea pentru Juniori in 1979 apoi, in 1981 a trecut la profesionism si s-a alaturat puternicei echipe Renault.Talentul si dedicarea lui Lemond s-au materializat cand si-a indeplinit ambitia sa din copilarie, aceea de a fi primul american care sa castige Turul Frantei si Campionatul Mondial de Sosea.A castigat primul sau Tur al Frantei in 1986. La inceputul lui 1987 s-a intors in America dupa ce si-a fracturat incheietura intr-o cursa. Aici a mers la vanatoare cu cumnatul sau si a fost impuscat accidental; desi dus de urgenta la spital, a fost aproape de moarte.
Dupa o lunga convalescenta, s-a intors catre ciclism, reincepind sa se antreneze, apoi sa concureze. In 1989, a concurat in Turul Italiei ca un antrenament pentru Turul Frantei. A pierdut majoritatea catararilor, dar catre sfarsitul cursei a inceput sa simta ca redevine cel de odinioara. Lemond a inceput Turul Frantei in 1989 cu scopul de a ajunge in primii 10, sau poate in primii 5.A avut rezultate bune la probele de contratimp si a reusit sa-si mentina pozitia pe catarari. In ciuda lipsei unei echipe puternice, a reusit sa pastreze tricoul galben ca lider al cursei vreme de cateva zile.In ultima etapa, o proba scurta de contratimp (25 km), avea un handicap aproape insurmontabil de 50 de secunde in urma lui Laurent Fignon, castigatorul Turului Frantei din 1983 si 1984.
Uimitor, Lemond a castigat contratimpul cu 58 de secunde inaintea lui Fignon si a castigat Turul cu doar 8 secunde avans, cel mai mic interval din istoria cursei.Spre sfarsitul anului, la Chamberry, in Franta, Lemond a reusit sa obtina o rarisima dubla Turul Frantei/Campionatul Mondial de Sosea, atacandu-l pe Fignon in etapele de sfarsit si sprintand dupa Dmitri Konyshev din Rusia si Sean Kelly din Ireland. Lemond a mai castigat alt Tur al Frantei in 1990. De-a lungul carierei, a avut dificultati in a-si mentine nivelul de pragatire fizica in extrasezon. Pe masura ce a avansat in varsta, aceste probleme au fost din ce in ce mai mari.
In anii '90 nu a mai reusit sa revina la un nivel de pregatire fizica necesar pentru castigarea Turului Frantei si s-a retras din activitate in 1994.
 
< Precedent   Urmator >

Chestionar

Care sunt cele mai potrivite ore de iesit in tura in cursul saptamanii?
 

Who's Online
© 2019 Ciclism Amatori
Powered by Pret Corect Team