banner home mic.jpg

Acasa
Primul ciclist globtrotter - Thomas Stevens PDF Imprimare E-mail
Primul ciclist globtrotter

In acest articol vom vorbi de o legenda a ciclismului. Ciclism modern globtrotter
Thomas Stevens (24 decembrie 1854 - 24 ianuarie 1935) a fost prima persoana care a inconjurat Pamantul pe bicicleta. Nascut la Great Berkhamstead, Hertfordshire, Anglia, in familia lui William si Ann Stevens, avand o sora mai mica, Jane si una mai mare, Bridget, a fost un cititor nesatios de carti de calatorie si in 1872 a parasit casa parinteasca pentru a se muta in Statele Unite unde a avut cateva slujbe inainte de a deveni miner in Colorado.
In 1884 si-a achizitionat o bicicleta emailata cu negru, model Columbia Standard de 50 de inci cu roti nichelate, construita de Pope Manufacturing Company din Chicago.
Stevens a pornit in calatoria sa prin tara ducand in geanta de pe ghidon cateva soseste, o camasa de schimb, o haina de ploaie ce putea fi folosita si pe post de cort si o arma Smith & Wesson cu calibrul de 38 mm.
Thomas Stevens a pornit pe 22 aprilie 1884, orele 8, din San Francisco, California cu intentia de a face turul lumii (in afara de oceane) pe bicicleta.
Sapte oameni incercasera sa realizeze acest lucru in ultimii trei ani, dar dificultatile intampinate in traversarea a 1500 mile de munti stancosi, deserturi nesfarsite si cursuri de apa fara poduri intre California si raul Missouri ii intorsesera invariabil inapoi. Mai mult de o treime din ruta strabatuta de Stevens a trebuit parcursa cu pasul. 83 de zile si jumatate au constituit de fapt calatoria si 20 de zile a stationat din cauza capriciilor vremii, au facut ca sa ii trebuiasca in total 103 zile si jumatate sa ajunga la Boston, distanta parcursa cu diligenta fiind de 3700 mile. A urmat aceasta ruta veche din California cea mai mare parte a drumului peste munti si campii, pe teritoriile indienilor si avand parte de aventuri stranii. Stevens a ajuns in Boston la 4 august si apoi la New York, unde spera sa faca anumite aranjamente care sa-i permita sa realizeze calatoria de-a lungul globului, prin Anglia, Franta, Germania, Austria si Turcia, apoi prin Asia catre Pacific. Revista "Magazine" l-a numit "corespondent special" si l-a trimis la 9 aprilie, 1885 la bordul vasului "The City of Chicago" la Liverpool unde a fost intampinat de catre iubitorii ciclismului. Si-a continuat calatoria in jurul lumii prin Anglia, Franta, Germania, Austria, Ungaria, Slavonia, Serbia, Bulgaria, Rumelia, Turcia. In Constantinopol s-a oprit pentru odihna, aprovizionare cu piese de rezerva si un pistol, de vreme ce avea sa treaca prin zone cu banditi, apoi a trecut prin Anatolia, Armenia, Kurdistan, Irak si Iran unde a petrecut iarna ca oaspete al sahului.
Fiindu-i refuzata permisiunea de a calatori prin Siberia, a pornit pe 10 martie 1886 prin Afganistan, de unde a fost expulzat de catre autoritati. A luat un vapor rusesc catre Baku peste Marea Caspica, apoi cu trenul catre Batoum si cu vaporul catre India. In Marea Rosie cunostintele sale despre catari au fost utile pentru armata britanica. A mers pe bicicleta prin India, constatand ca vremea era tot timpul calda, iar drumul "Grand Trunk" a fost excelent pentru rulare si fara banditi. A calatorit cu un vapor de la Calcutta la Hong Kong si sudul Chinei. A pedalat catre estul Chinei, intimpinind mari dificultati in a intreba despre directie intr-o limba necunoscuta. Un oficial chinez i-a oferit refugiu in fata insurgentilor revoltati in urma unui razboi cu Franta. De pe coasta a luat un vapor catre Japonia, unde a fost incantat de serenitatea acestei tari. Partea ciclistica a calatoriei sale in jurul lumii s-a terminat la 17 decembrie 1886 la Yokohama. Itinerarul sau a contabilizat circa 13.500 de mile rulate pe bicicleta. Stevens s-a intors cu vaporul la San Francisco in ianuarie 1887.
Calatoria sa de-a lungul Japoniei a fost relatata in ziarul nipon Jijishinpou. Pe parcurs, Stevens a trimis o serie de scrisori catre revista lui Harper dand detalii despre experientele sale si culegand ulterior aceste experiente intr-o carte in doua volume "Pe bicicleta in jurul lumii".
Compania Pope a pastrat bicicleta lui Stevens pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial, cand a fost donata pentru sprijinirea efortului de razboi.
Thomas Stavens este inmormantat la cimitirul St. Marylebone din East Finchley, Londra.
 
< Precedent   Urmator >

Chestionar

Care sunt cele mai potrivite ore de iesit in tura in cursul saptamanii?
 

Who's Online
© 2019 Ciclism Amatori
Powered by Pret Corect Team